Vroeger werden de voornaamste boeken van het Westen voorzien van gravures door Gustav Doré. Tegenwoordig maakt men films. De Bijbel vormt daar geen uitzondering op. Vooral het leven van Jezus doet het goed op het witte doek. Maar iedere regisseur heeft een eigen kijk op wat er vertelt moet worden en hoe het vertelt moet worden. En daarmee rijst de vraag: klopt dit allemaal wel?!

Voor de filmbespreking kan gekozen worden uit één van deze vier films:

– ‘Jesus Christ Superstar’ (1973) van Norman Jewison
– ‘Life Of Brian’ (1979) van Monty Python
– ‘The Last Temptation Of Christ’ (1988) van Martin Scorsese
– ‘The Passion Of The Christ’ (2004) van Mel Gibson

De lezing bestaat uit twee delen. In de eerste helft bekijken we de volledige* film, in de tweede helft zal ik diverse interessante en opvallende scènes van de film bespreken. Aan de hand van de beelden bespreek ik in hoeverre de film een historisch correcte weergave is van het leven van Jezus van Nazareth en de tijd waarin hij leefde. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten? En waar betrappen we de regisseur (en onszelf) op invullingen vanuit onze eigen moderne opvattingen? Dit levert verrassende en grappige ontdekkingen op.

Door onderzoek vanuit diverse wetenschappelijke disciplines samen te brengen heeft men de mens Jezus en zijn ideeën nauwgezet kunnen reconstrueren. Die bevindingen leggen we naast hetgeen er in de film te zien is én wat er in de Bijbel staat. Dat alles komt samen in een zeer boeiende bespreking.

Het is een toegankelijk verhaal voor iedereen (filmliefhebbers, gelovigen en niet gelovigen) en zit boordevol anekdotes. En na de film staat het ieder vrij om te zeggen: ‘Ik vond het boek beter’.


*uiteraard kan er ook voor enkele fragmenten gekozen worden of een filmvertoning op een ander moment