Waarom staan sommige christenen zo afkeurend tegenover homoseksualiteit? Hoe is dit zo gekomen en wanneer is deze houding ontstaan? Veel christenen menen in de Bijbel argumenten te vinden dat homoseksualiteit een zonde is, maar is die uitleg wel correct? En had Jezus zelf een mening over homoseksualiteit?

In deze boeiende lezing bespreek ik uitgebreid dergelijke vragen door u mee te nemen naar de wereld van de klassieke oudheid. De wetenschap heeft nauwkeurig het gedachtegoed van de Joden en de eerste christenen in kaart gebracht en hoe dat in relatie stond tot de culturen om hen heen. Het is een toegankelijk verhaal voor iedereen en zit boordevol verrassingen.

Huwelijk, de verhouding tussen man/vrouw en (homo)seksualiteit worden geduid in de sociaal politieke en historische context van Jezus’ tijd. Daarbij bespreek ik bijbelpassages die over homoseksualiteit gaan (óf waarvan men beweert dat ze over homoseksualiteit gaan). Er is een rijkdom aan wetenschappelijke ontdekkingen die verduidelijkt hoe men dergelijke teksten kan begrijpen.

Ook bespreek ik actuele dilemma’s zoals de vraag of men tweeduizend jaar oude leefregels wel zomaar op het heden kan toepassen? Deze lezing ontwart de kluwen van misverstanden op een voor ieder begrijpelijke en boeiende wijze.